... Enligt Micke Å


Såhär i efterhand måste jag nog erkänna att jag var lite väl rigid i min metod för urval och placering av min topp 25-lista. Grundprinciperna var följande:

1. Omslagen måste beskriva musiken på ett tydligt sätt 

2. Hipgnosis och Rodger Dean får inte totalt dominera listan.  

3. Ex som i Roxy Music-fallet så prioriterades det första albumet, inte det snyggaste. Det kändes viktigare att man hittat ett nytt koncept för omslag än att man upprepar det (även om jag var inkonsekvent i The Smiths-fallet). 

4.  Mycket lull-lull gav extrapoäng, vilket så här i efterhand hade en något negativ inverkan på listan.

Ser jag på mina vänners lista kan jag nog konstatera att jag missat några riktiga topp-omslag, ex Dinosaur Jr och Animals, Självklart borde Patti ha varit med i diskussionen, vilket den inte var. Är jag då missnöjd med min lista? Nej absolut inte, det visar mer på hur svårt det är att göra en omslags-lista!


blacksabbathstor 1. Black Sabbath, Black Sabbath

Här är vinnaren. Ett debutalbum som på många sätt bildat skola inom rockmusiken. Bilden är suddig, hon ser goth ut långt innan goth var uppfunnit. Huset i bakgrunden kunde lika gärna var en kyrkogård. Att sedan baksidan visar bandet negativt fulländar konceptet. Ser man omslaget fattar man att det är något nytt på gång.
 darksidestor  

2. Pink Floyd, Dark side of the moon

En fantastiskt snygg skiva med mycket lull-lull inklunderat. Denna skiva hade troligen sålt betydligt sämre om den lanserats i CD-format. Inte gruppens bästa album, men absolut det mest kända. Kanske ett av världens mest kända omslag. Det räcker nog så.

housesofstor 3. Led Zeppelin, Houses of the Holy

Omslag inspirerat av Arthur c Clark- novell och bilderna är tagna på Irland. Omslaget hade varit omöjligt att lansera idag. Även detta omslag har mycket goth över sig (vissa delar av omslaget var täckt på vissa upplagor). En riktig 73-klassiker, men inte ett av bandets bästa skivor.
closerstor 4. Joy Division, Closer

Ok, säkert inte helt oväntat på min top-25 lista. Extremt snyggt omslag där det inte finns någon tvekan om musikstil. Ett av de omslag med minst lullull, men det kanske snyggaste. Bilden på omslaget är taget från Staglieno Cemetery in Genova, Italy.
 libertinesstor

5. The Libertines, The Libertines

Ett omslag som kommer att bli en klassiker. Sångaren har just blivit frigiven efter ett 2 månaders fängelsestraff och omslagsbilden är tagen samma kväll. Sångaren verkar leta efter en oskadad ven medan hans kollega ser ut att försöka skydda honom. Sångarens Sid&Nancy förhållande kommer även den bli en klassiker.

nationalstorrightny

6.Nationalteatern, Barn av vår Tid

Där sitter han och väntar. Bilden visar en grabb som sitter på en betongmur någonstans i Sverige. Väntar han på bussen, pendeltåget eller hänger han bara? Han kanske väntar på sina kompisar för att dela en thinnerflaska. Bilden är det kanske  mest talande bokslutet över Sverige på 70-talet och miljonprogrammet.

transeuropestor

7. Kraftwerk, Trans Europe Express

Avdelning gruppbilder. Det omslag som tydligast signalerar musikinnehållet. 4 ingenjörer snyggt uppställda. Man förstår var synthpopparna fick sin inspiration

alladinsanestor

8. David Bowie Aladdin Sane

Om man skulle plocka fram ett omslag som sammanfattade glitterpopen så skulle det vara detta. Inte artistens bästa album, men det utan tvekan snyggaste omslaget, speciellt den intressanta fläcken vid nyckelbenet (är det tårar?)

cover-roxy_music-ladytron-1972

9. Roxy Music, Roxy Music

Hon ligger sensuellt utfläkt på golvet. Detta debutalbum med partyrockarnas signum är kanske inte det snyggaste (det tredje albumet är det), men det är det första med bandets typiska omslag. Innerkonvolutet som visar gruppen uppsminkade med varsin gitarr är även det väldigt snyggt. Musik för det vackra folket.

 

 warstor

10. U2, War

Bild två i en serie av två bilder på gruppens album . Musiken på denna skiva sägs vara mer dyster än den första och det är något som pojken beskriver i sitt ansiktsuttryck.

 rawpowerstor

11. Iggy pop Raw Power  

Ett omslag som verkligen utstrålar energi. Artisten är hårt sminkad och blicken stirrar ut mot publiken. Han håller hårt i micken och ser nästan ut att hänga på stativet. En rockhjälte

londoncstor

12. The Clash London Calling   

Avdelning energi, trots att skivan är betydlig lugnare än tidigare skivor med gruppen. Lite Elvis-stöld, men det funkar ändå. Valdes bland annat till 80-talets bästa skiva i Rolling Stones.

 tubularbellsstor

13. Mike Oldfield Tubular Bells  

Stilbildande omslag för new age-musiken. Den första skivan för både skivbolaget och artisten. Symbolen på omslaget har används på många andra omslag av artisten, dvs vi artistens många omtag av detta album. Omslaget beskriver mycket tydligt musiken.

 yessongsstor

14. Yes Yessongs  

Rodger Deans riktiga mästerverk.5 bilder som tillsammans bildar en konceptuell helhet. Sen att live-skivan är ett av dom bästa genom tiderna gör inte saken sämre

 abbyroadstor

15. Beatles Abbey Road

Skivhistoriens mest sönderanalyserade omslag. Varför går han barfota, är han död? Omslaget är egentligen inte speciellt, men sett i ett historiskt perspektiv måste den vara med på top-25 listan.

lambliesstor

16. Genisis Lamb lies down on Bradway  

Ett konceptalbum. Gruppens sista ”riktiga” album. Halvflummigt fotomontage i svartvitt. Ett dubbelalbum som även håller musikaliskt. Bör vara ett av Hipgnosis första album

 quadrostor

17. The Who Quadrophenia  

Ett soundtrack, med mycket lullull. Filmen är väl inget mästerverk, inte musiken heller, men bilderna är mycket stämningsfulla. Skivan bifogar ett helt häfte med bilder från filmen. En liten modsklassiker.

 bodyandsoulstor

18. Joe Jackson Body And Soul  

En riktig blue-note-ripoff. Alla attribut finns med, saxen, ciggen, hatten och kostymen. Nej, det är inte Elvis Costello, men nästan.

 ladylandstor

19. Jimi Hendrix Electric Ladyland  

Milt sagt provocerande omslag. Finns i två versioner, ett för USA och ett för den europeiska marknaden. Den ”snälla” versionen visar artistens ansikte. Mitt omslag visar väldigt mycket naket…

meatismurderstor

20. The Smiths Meat is Murder  

Ett band med tydlig strategi i omslagen. Alltid porträtt. Lite intressant- samlingsskivorna blandar bilder på män med bilder på kvinnor medan originalskivorna endast porträtterar män.  Jag väljer det tredje albumet som även signalerar bandets ironi. Verkar finnas i fler olika versioner.

 billiondollarstor

21. Alice Cooper Billion Dollar Babies  

Avdelning lullull igen. Ormskinnsomslaget passar väl in i artistens smak. Det räcker nog så.

 velvetstor

22. Velvet Underground and Nico  

Ok, lite populistiskt, men det är ett läckert omslag. Objektet på omslaget har även en del referenser till mig, så därför tycker jag att det passar in på topplistan.

 stickystor

23. Rolling Stones Sticky Fingers  

Det enda skivomslaget som inte skulle komma förbi en metalldetektor. Sjukt fyndigt omslag gjort av en av modern tids största konstnärer.

 fatboystor

24. Fatboy Slim
Halfway Between the Gutter and the Stars
    

Topplistans enda techno-omslag. En bikiniprydd tjej med solen som bryter igenom mellan benen. Känns väldigt mycket Ibiza och beachparty.

 kissalive

25.  Kiss Alive  

Ett av två livealbumomslag. Inte min musik, men jag minns att jag var på gång att köpa skivan flera gånger bara på omslaget. Anses väl vara ett av historiens bästa live-skivor. Mycket rök och gitarrposer