Bästa liveskiva Johan S

De 25 bästa liveskivorna genom tiderna enligt Johan S
 
Det här var en intressant övning som innebar att jag lyssnade igenom massor av gamla live-skivor som jag nog annars inte hade återkommit till på mycket länge. Många av dem har jag bara på vinyl, när jag kompletterat upp min CD-samling så är det sällan liveskivorna som stått först i kön. Och, handen på hjärtat, är det väl så att liveskivorna sällan tillhör en artists mest intressanta utgivningar. Oftast är de ett komplement, ibland bara en ”Greatest Hits” med dåligt ljud. Men som tur är finns det fina undantag!

 
Total 70-tals dominans
De utvalda liveskivorna i min lista domineras fullständigt av 70-talet. Till och med mer så än mina andra listor. Det vill jag påstå beror inte bara på att jag är en stofil utan på att 70-talet var liveskivans förlovade decennium. De första riktiga och officiella liveskivorna började väl komma ut runt 1968-69, så det konceptet var ju faktiskt nytt och fräscht under hela 70-talet. Speciellt för de stora hårdrocksgrupperna var det ju i princip obligatoriskt att klämma ur sig en dubbel-live med minst ett trumsolo. Stilbildande var ”Made in Japan” med Deep Purple, en dubbel-LP med 7 låtar. Låtarna var alltså väldigt långa och några av dem är extremt jobbiga. Ett medley var något som ofta dök upp på liveskivor men aldrig på studioalbumen. Sedan dog liveskivan i princip ut. Ramones var väl det enda punkbandet som gav ut en officiell liveskiva? Och när new-wave och synthbanden dominerade under 80-talet så kändes liveskiva-konceptet riktigt unket. Vilka gav egentligen ut regelrätta liveskivor under 80- och 90-talen? På rak arm kommer jag på U2 (”Rattle and Hum”), Nick Cave (”Live Seeds”) och Neil Young (”Weld”). Konceptet var tvunget att stöpas om.

 
90-talet: Unplugged
Och det blev MTV som fixade till det med sina ”Unplugged” inspelningar med stora artister. De framförde oftast sin vanliga repertoar, men akustiskt, och så visades det i TV-rutan och senare dök det ofta upp en Unplugged-skiva också. Serien började runt 1990 och var en stor grej under hela 90-talet, Neil Young´s unplugged skiva är hans mest sålda till exempel. Efter MTV Unplugged så har DVD-skivorna tagit över ruljangsen. Nu köper folk (eller, påfallande ofta, får i julklapp) speciella konserter på DVD och kollar in dem på sitt hemmabio-system. Själv har jag hittills bara en live-DVD, den kom med som bonus-skiva när jag köpte Jay Farrar´s live ”Stone, Steel & Bright Lights” (som för övrigt är skittråkig).

En annan trend är uppsnyggade, klassiska liveinspelningar som förut bara funnits som bootleg, men som nu blir officiella. Paradexemplet är utgivningarna av gamla Dylanspelningar (Live 1962, Live 1964, Live 1966, Live 1975).

No Artist Album Kommentar
1

Neil Young

liverust

Live Rust                  Sagolikt bra live-skiva (dubbel-LP/enkel-CD). Första LP-skivan är mestadels akustisk och öppnas med den väldigt fina "Sugar Mountain", och allt annat är också högklassigt. Men på den helt elektriska andra LPn finns de definitiva versionerna av två av Neils bästa låtar - "Like a Hurricane" och "Hey Hey, My My (Into the Black)" och det är till slut det som gör att detta är den bästa live-skivan genom tiderna. Tyvärr är CD-versionen skämd av att man editerat bort en dryg minut av sologitarrande från "Cortez the Killer" (ca 30 sekunder från introt, 15 sek från första solot och ca 20 sek från andra solot). Skandalöst! Hur kunde CD-hataren Neil gå med på det? Det hade varit ärligare att ta bort en låt istället för att det skulle få plats på en CD. Förstaplatsen gäller alltså vinylversionen! 

2

The Ramones

itsalive

It's alive Ramones bränner av 28 låtar på 54 minuter på nyårsafton 1977 i London. Allt känns rätt och väldigt tight, i princip inget mellansnack. Lika enkelt som genialt. Joey börja i och för sig yra något om en "chicken vindaloo" efter "Blitzkrieg Bop" men det tar bara en halv mening innan han blir avbruten av Dee Dees vrål "Onetwothreefour"! Och det skriker han mellan varje låt - ibland mitt i låtarna. En skiva som jag blir på gott humör av!

3

Jimi Hendrix

hendrix

Band of Gypsys Jimi Hendrix introducerar sitt nya band. En spelning på nyårsaftonen 1969 på Fillmore East. Första LP-sidans två låtar är knäckande bra - "Who knows" och "Machine gun", inga låtar på skivan hade getts ut förut. Jag tycker att det här är Hendrix bästa skiva överhuvudtaget (OK första skivan är möjligen bättre på CD när de tre första singlarna lagts till som bonus, men det räknas inte riktigt).
4

Pink Floyd

ummagumma

Ummagumma (Disc1) Dubbel-LP/dubbel-CD där den första skivan är inspelad live från konserter i Birmingham och Manchester juni 1969 . Den första skivan är tveklöst den bästa rena psykedelia-skiva som gjorts - deras senare alster var psykedeliska men det var inte bara psykedelia. Bland första skivans fyra låtar återfinns juvelerna "Careful with that axe, Eugene" med primalskriken utlösta av yxan och  den über-coola "Set the controls for the heart of the sun". Den andra skivan på dubbelalbumet är bara skräp.

5

Bob Dylan

before

Before the flood Svårt att välja vilken Dylan-live som är allra bäst, efter att ha lyssnat igenom de viktigaste så är det den här dubbel-LPn från en reunion tour med The Band 1974 som vinner. The Band har en egen LP-sida för sina låtar som är väldigt bra men det är ändå den klart svagast sidan. Dylanlåtarna är fantastiskt intensiva och låter ganska annorlunda än på studioskivorna. Här finns bl.a. en version av "All along the watchtower" som är nästan lika bra som Hendrix-versionen. 

6

Crosby, Stills, Nash & Young

crosby

4 Way Street Dubbel-LP/dubbel-CD med en första akustisk skiva och en andra elektrisk. På CD versionen finns fyra extra akustiska nummer som alla är väldigt bra så det är den man ska ha. Den akustiska skivan är den intressantaste, alla fyra drar sina låtar ensamma med gitarr. Fantastiskt bra emellanåt, givetvis är det Neil Young som gör allra bäst ifrån sig. Texterna är tidsdokument, som David Crosby i "Triad" som tycker att det är självklart att han ska kunna vara ihop med två brudar samtidigt - "jag gillar ju er båda". Andra skivan består mest av gitarrexcesser och studioversionerna är bättre - "Southern Man" är däremot inte illa och är den klart bästa av dessa live-versioner. 

7

The Velvet Underground
velvet

 

1969: Velvet Underground Live Fantastisk dubbel-LP live under Doug Yule-eran utgiven i efterhand 1974. En cool, bakåtlutad känsla dominerar. Öppnar fantastiskt med fina versioner av "I'm waitin' for my man" och "Lisa says". Och "Sweet Jane" versionen är den coolaste de gjort, kanske min favoritversion.

8

Bob Marley and the Wailers
bobmlive

Live! Bob Marleys första liveskiva inspelad i London juli 1975. Sju väl utvalda låtar på skivan och otroligt tighta versioner av alla (det låter ändå ganska likt studioupptagningarna).  Det var väl den här live-upptagning av "No woman, no cry" som blev det stora genombrottet för Bob Marley utanför Jamaica; ja...  i Sverige i alla fall.

9

Iggy Pop
tveye

TV Eye Live Den pånyttfödde Iggy ute på tour med Bowies kompband (också Bowie kompar på "I wanna be your dog"). Skramligt, intensivt och lite väl burkigt ljud. Men skit samma - vilket ös! Tydligen fick Iggy US$ 90,000 av skivbolaget för att sätta ihop en liveskiva. Han tog då några tejper från den nyligen avslutade USA-touren 1977 och fixade till dem hjälpligt för US$ 5,000 i en studio i Berlin och stoppade resten i egen ficka. En helt fantastisk version av "I got a right" förlåter allt.

10

The Rolling Stones
rollin

Get Yer Ya-Ya´s Out Stones överlägset bästa live-skiva, när de var absolut på topp. Inspelningar från Amerikaturnén hösten 1969. Bra urval av låtar också, mest från Beggar's Banquet och Let it bleed.

11

Black Sabbath
pastlives

Past Lives Dubbel-CD med inspelningar från mellan 1970 och 1978, alltså originalsättningen. Första CDn är den tidigare utgivna "Live at Last". Och det låter väldigt bra, låtarna från Vol. 4 t.ex. låter klart bättre här än på studioalbumet. En del svagheter finns också, framför allt görs "War Pigs" i en undermålig version. Men det är ändå den överlägset bästa hårdrocks-liven genom tiderna.

12

Bob Dylan
dylan1975

Live 1975 Från Dylans Rolling Thunder Review tour 1975 där han framträdde med vitmålat ansikte och stor hatt som gjorde att hans ögon såg ännu mer glödande ut än annars. Mycket bra liveskiva, speciellt de elektriska numren är fantastiska.

13

MC5
mc5

Kick out the jams Stökig och samtidigt cool skiva som blev svartlistad efter vrålet "Kick out the jams, motherfuckers!". Bara den första minuten med White Panther galningen John Sinclair som introducerar bandet är värt pengarna för skivan.

14

Neil Young
neilunplugged

Unplugged   En skiva från MTVs "unplugged" serie, denna från 1993. Neil Young hade ju gjort det mesta av sin repertoar akustiskt förut så detta var ju egentligen inte så intressant. Urvalet av låtar är dock uppfriskande, många oväntade - bl.a. den fina "Stringman" som inte givits ut tidigare. Och en del arrangemang är också oväntade, framför allt pumporgel-versionen av "Like a hurricane". Detta lär vara Neil Youngs mest sålda skiva.

15

The Doors
doorslive

Absolutely Live Dubbel-LP med amerikanska live-framträdanden 1969/1970. Icke-ortodoxt urval av låtar, här finns inga av Doors stora hits. Men det är en väldigt bra live-känsla - den teatraliska Jim Morrison får fritt svängrum, allra mest på "The celebration of the lizard" som upptar i princip hela sista sidan. Och så är versionen av "When the music´s over" fantastisk!

16

Yesyessongs

yessongs Magnifik trippel-LP/dubbel-CD från tiden när Yes var som bäst. Speciellt första skivan är bra med bl.a. en fin version av deras kanske bästa låt "Heart of the sunrise".

17

Bob Marley and the Wailers
babylon

Babylon by bus Dubbel-LP från konserter i Europa 1978. Hög och jämn kvalitet på låtar och framförande. Bra komplement när det gäller låturvalet till den lite vassare Live! (se plats 8).

18

Bob Dylan
dylan1966

Live 1966 Dylan kör elektriskt i England och blir kallad Judas av folkrockpuritanerna. Intensivt och mycket bra. Inspelningen är från Manchester och inte Royal Albert Hall. De elektriska numren är allra bäst. Men det kom bättre liveskivor med Dylan senare i karriären…

19

Lou Reed
rockanimal

Rock'n'roll animal Lou Reeds första live-skiva som soloartist. Skivans höjdpunkt är öppningen med ett suveränt intro (Dick Wagner och Steve Hunter på gitarrerna) följt av jubel när Lou stiger in på scenen och så en tung hårdriffande version av "Sweet Jane".

20

Zappa/Mothers
zapparoxy

Roxy & Elsewhere Detta är väl Zappas bästa live. Höjdpunkterna är "Penguin in bondage" och "Cheepnis"

21

Nirvana
nrrbanamuddy

From the muddy banks of the Wishkah Postumt utgiven (1996) samling av live-framträdanden från nästan hela bandets karriär - materialet kommer från allt mellan 1989 och 1994. Så det är ett bra dokument över hur Nirvana lät live. Fantastisk version av "Aneurysm".

22

Mountain
mountain

Twin peaks Fin dubbel-LP som jag älskade när jag var 14 år. Håller än, många bra hårdrockare som "Never in my life", "Crossroader" och "Mississippi Queen" på första LPn. Och så "Nantucket Sleigh Ride" som tar upp hela andra LPn. 

23

Deep Purple
madeinjapan

Made in Japan Definitiva versionerna av "Highway Star" och "Smoke on the water". Övriga låtar framförs i extremt långa och jobbiga versioner.

24

Tangerine Dream
encore

Encore The Godfathers of Ambient slår till med en live-dubbel där varje stycke upptar en LP-sida. Mycket bra, avslutande "Desert Dream" är allra bäst. Detta är också Tangerine Dream's bästa line-up med Edgar Froese, Chris Franke och Peter Baumann (alla spelar naturligtvis synthesiser). Från 1977.

25

Roxy Music
viva

Viva! Bra samling av live-framträdanden mellan 1973-1975.