Skivbörsen

cdcdcdcdcd 5 Plus

skivborsenSkivbörsens styrka är samtidigt dess största svaghet: utbudet. Här finns hur mycket skivor som helst. Butiken är helt inriktat på begagnade CD och vinyl. Väl inne finns 2 våningar, övre planet med Nyheter/mest efterfrågar, Klassiskt, och Rea-högar. På det nedre planet finns skivor sorterade i olika kategorier typ Svenskt, Jazz, Hip-Hop, Techno osv. Det är viktigt att veta att butiken endast är öppet fredagar och lördagar. Vi brukar ibland säga att det kanske räcker med att bara gå till skivbörsen och undvika alla andra butiker, de skivor som vi vill ha finns säkert där om man bara tar sig tid att leta. Det är oftast väldigt många kunder där och omsättningen är garanterat den högsta jämfört med alla andra butiker på rundan. Personalen består normalt sätt av två personer, men då det endast är en närvarande kan köerna bli ganska långa och det är då svårt att ta sig fram på det övre planet. Prisnivåerna är de lägsta av samtliga butiker och här kan man verkligen göra fynd, hela stället är egentligen en enda stor rea-back.

Problemet med butiken är strukturen, eller snarare avsaknaden av struktur. Nyinkommet/mest efterfrågat ligger lite varstans på båda planen, exempelvis kan man hitta nyinkommet både vid disken och direkt in till höger på det övre planet. Skivbackarna är proppfulla och skivor ligger på varandra så det krävs att man flyttar omkring skivhögar för att kunna se hela utbudet (vilket man normalt sätt inte orkar). Det nedre planet är däremot betydligt lugnare och är man intresserad av en skiva i en viss genre finns ett bra utbud som är relativt strukturerat. Jag hittade exempelvis ett väldigt bra utbud av skivor med afrikansk musik, något som endast fanns på börsen.Personalen är väldigt stressade, men speciellt föreståndaren verkar ha en fantastisk koll på utbudet. En fråga om ex Tom Waits får honom att peka omkring i butiken för att beskriva var det kan finnas exempel.

Det är även fascinerande att se hur han hittar rätt skiva till konvolutet.  Sammanfattningsvis, det är svårt att inte ge butiken 5 plus på sitt utbud och prisnivån, men det är ganska ofta man går därifrån frustrerad på grund av trängseln och strukturen. Jag måste trots allt medge att jag troligen köpt flest skivor här, så man för väl acceptera lite knuffande och ostrukturerat letande.


Omtest 2009

cdcdcdcdcd 5 Plus

Tja, vad kan man säga. Det är omöjligt att sänka betyget på Skivbörsen. Skivbörsen är lite skivbutikernas svar på Gekås i Ullared, extremt utbud till fyndpriser. Sen innebär det en del trängande, köande och ett inte alltför servicevänligt mottagande. Men vad gör det, man kommer alltid ut från butiken med en hög skivor. Det är fortfarande fullständigt kaotiskt inne i butiken, även om det har förbättrats något sen förra testet. Numera slipper man alla papperskassor med skivor utslängda på golvet.

Man har även förbättrat strukturen något på bottenplanet, det är bara ett problem - eftersom belysningen är nästan obefintlig så är det omöjligt att se vilka skivor som finns där.  Det blir väl att ta med sig ficklampa nästa gång. Nuförtiden är det bra en person som jobbar där så det kan ta en del tid att få betala. Har man bara tid att besöka en butik för att köpa skivor måste skivbörsen vara det mest självklara valet. Men förvänta er inte en massa bra tips på bra skivor, här är man bara för att kopa. vill du ha tips så bör du istället gå till Beat Goes On eller Record Hunter.

Omtest 2012

cdcdcdcdcd 5 Plus

Här har det hänt grejor. Det lilla rummet som ligger direkt till vänster nedanför trappan har blivit en välsorterad avdelning med artister snyggt kategoriserade på namn. Så om man exempelvis vill kolla på utbudet av Bowie-skivor så finns de flesta i den nya avdelningen. Denna upprensning borde väl då innebära att den traditionella avdelningen är betydligt mer öerskådlig med färre skivor. Icke sa Nicke, här är det fortfarande fullt kaos med skivor staplade på varandra i flera lager. Det känns till och med att det blivit ännu mer rörigt. Sen har man gjort ett försök med att förbättra belysningen i källaren vilket inneburit en viss förbättring även om det ändå är nästan omöjligt att hitta skivor där. Videofilmsutbudet ha ökat och ligger utspritt lite här och där. Sen har man börjat sälja mobiltelefonskal...

Allt detta får man ändå ta. Här finns det största/bästa utbudet med en bra prisnivå. Ska man köpa många skivor är det ett tips att låta personalen börja leta efter skivorna direkt, även bakom disken är det på gränsen till kaos. Om vi går våra cd-rundor om 10 år så tror jag att skivbörsen är en av de få om inte den enda butiken som är kvar.