Bra Ny Musik

Arcade FireNedslag i videohörnan - Bra ny musik

Jag måste erkänna att vi är relativt konservativa i musiksmaken här på cdrunda – de flesta topplistorna och analyserna grundar sig på musik som släpptes före 1980. Fundamentet i de flestas musiksmak grundar sig på den musik man lyssnade på under tonåren vilket bekräftar att vi som skriver här har passerat 40 och är en bra bit på väg mot 50. Men det är aldrig för sent att bättra sig så här kommer några exempel på bra grupper/låtar som kommit ut de senaste åren.

Jag är inte helt säker om mina låtval uppskattas fullt av mina två vänner, men jag anser att låtvalen är fem bra exempel på att det faktiskt går att hitta riktigt bra ny musik. Det är ju inga källarband, de har ju tillsammans sålt miljontals skivor men representerar en musikstil som man inte alltför ofta hör på radio – i alla fall inte jag, men det beror kanske på att jag bara lyssnar på radio till och från jobbet och då huvudsakligen på radio Stockholm…
Grupperna är The Editors, Arcade Fire, The National och White Lies. Jag bjuder även på en bonus, Antony and the Johnsons "My lady story" fantastiskt tolkat av en Antony-fan - Ytterligare ett exempel på att man inte behöver lägga ner miljoner på att skapa rätt stämning i en video. Klicka på flikarna nedan så kan ni läsa mer om artisterna/låtarna och se youtubeklippen.

 


The Editors bildades 2002, kommer från England (Birmingham) och har kommit ut med två skivor – ”The Back Room” och ”An end has a start”. Andra bra låtar förutom titellåten som du kan lyssna på nedan är ” Munich”, ” The Racing Rats” och "Smokers Outside the Hospital Doors”. Lite kul att notera att bandet först hette ”Pilot”, men kunde efter ett tag konstatera att bandnamnet redan var taget av ett 70-talsband! Hade Tom Smith bara ringt till mig så hade han fått veta det… Historielöst.

 Arcade Fire, ett kanadensiskt band med en hel hög medlemmar och instrument. Har uppträtt med bland annat David Bowie och framfört Love Will tear us apart tillsammans med U2 (det var för övrigt under min djupdykning kring Love will tear us apart –covers om jag upptäckte bandet). Första skivan ”Funeral” är väl ok, men den andra ”Neon Bible” är helt fantastisk. Här finns mänga riktigt bra låtar, exempelvis ” No Cars Go”, ”My Body is a Cage” och ”Intervention” som ni kan se och lyssna på nedan. Väldigt snygg video med klipp från Sergei Eisensteins film ”Pansarkryssaren Potemkin”

 


The National, ett Brooklyn band med tydliga Tindersticks influenser. Bandet har kommit ut med 2 skivor; ”Alligator” (2005) och ”Boxer” (2007). Låten nedan är ”Fake Empire” från senaste albumet. ”Fake Empire” Har används flitigt under Barack Obamas presidentvalskampanj och Videon nedan är en ”youtube-tolkning” (dvs ingen officiell skivbolagsvideo) som är väldigt snygg.

 

 


White Lies, ett Londonband som är relativt nybildat (uppträdde första gången med bandnamnet i februari 2008). White Lies släppte första skivan i februari 2009  ”To loose my life” och kommer besöka Sverige i sommar (Hultsfredsfestivalen). Gruppen medlemmar verkar ha lyssnat på allt från Depeche Mode till Joy Division, speciellt bassisten verkar använda Peter Hooks basslingor som godnattsmusik. Här finns dock viss ”Galsvegas-hype-varning”. Skivan kommer troligen att vara med på många musikexperters topplistor när året sammanfattas. Frågan är bara om de lyckas med den viktiga andraskivan...

 


Antony and the Johnsson. Är väl inte riktigt en nykomling, men ändå värd att nämnas –speciellt nu när han precis kommit ut med en ny skiva. Himla bra att jag surfade omkring lite på nätet innan jag skrev detta. Jag trodde nämligen att Anthony var en ur - New York bo, men uppenbarligen är han från England. Anledningen till min förutfattade mening beror på att Anthony förekommit mycket tillsammans med Lou Reed, Lauri Andersson och Rufus Wainwright, alla med tydliga New York – kopplingar. Nedan kan du se och höra ”My Lady Story” från skivan ”I am a bird now”, kanske inte en av de bästa låtarna men en väldigt snygg och annorlunda videotolkning av en Antony-fan.