Bästa svenska låt Johan S

ucpUnion Carbide Productions störst
Det krävdes en ordentlig djupdykning i både CD och vinylsamlingen för den här listan. Jag fick ihop ca 75 låtar som jag tycker är värda att vara med på listan och sedan var det bara att rangordna… För att inte mina tre absoluta favoriter, Union Carbide Productions, John Holm och Ebba Grön, skulle dominera listan alltför mycket satte jag ett tak på tre låtar per artist/band.

Mycket 70-tal
Flest låtar kommer från 70-talet som vanligt, framförallt från de två sista åren på 70-talet när den svenska punken hade sin glansperiod. Men svensk musik har breddats enormt de senaste åren och det har nog aldrig funnits så många bra band som nu. Därför är nästan lika många låtar från den här sidan år 2000. En del tycker nog att en del självklara artister saknas, men det är verkligen så att jag aldrig gillat varken Kent, Håkan Hellström eller Ulf Lundell för att nämna några.

Rävjunk bubblare

Det var också en hel del som var väldigt nära att komma in på listan: Jacob Hellman, Bring me the fuckin’ riot…man, Ola Magnell, Robyn, Hoola Bandoola Band, Rävjunk, Skabb, Bob Hund och Docent Död var närmast. Och det var nära att jag lade in ytterligare en låt av Hellacopters (”Psyched out and furious”), Nomads (”Call off your dogs”) och Nationalteatern (”Bängen trålar”). Men så blev det inte. Och här kommer listan:   

Rank

Titel

Artist

Liner notes

1

Financial declaration

Union Carbide Productions

Perfekt rocklåt utan hämningar - allt känns rätt. Till och med handklapp mot slutet. Det här är Sveriges genom tiderna bästa band, deras tre första skivor (av fyra totalt) är klassiska. Enorm sångare men det som verkligen gjorde Union Carbide speciella var de helt otyglade gitarristerna - det finns ingenting som stoppar dem. Och de är grymt bra. Låten är från den lysande debutskivan "In the air tonight" - på de efterföljande skivorna tillåts gitarristerna inte vara fullt så anarkistiska. I efterhand tycker jag nog att den här borde släppts in på min topp 100 låtar lista. Även om uppföljargruppen Soundtrack of our lives har gjort många bra låtar känns det som seg gubbrock i jämförelse med Union Carbide så de får inte vara med på den här listan.

2

Staten och Kapitalet

Ebba Grön

Fantastisk cover på Blå Tågets progghit "Den ena handen vet vad den andra gör" som alla känner till. Jag har hört att man vrålat med i "..deras feeeeta nackarrrr..." till och med på fester på Handels…

3

Får man leva för det

John Holm

För oss i ekorrhjulet. ".. ja han är högst intressant och trés elegante, men när klockan slår fem så kryper han hem och faller i säng". Mycket snyggt gitarrspel. John Holm är Sveriges klart bästa svenska singer-songwriter genom tiderna. Från den fantastiska debutskivan "Sordin". 1972.

4

Three mile eyes

Union Carbide Productions

Union Carbide gör en riktigt stygg låt. I den här låten verkar gitarristerna till och med ha bestämt sig för att spela tillsammans, ingen spelar baklänges eller nåt sånt. Återigen från "In the air tonight". 

5

Ett enskilt rum på Sabbatsberg

John Holm

Sorglig kontemplation över livets förgänglighet. John Holms märkliga röst och så piano, gitarr och underskön flöjt av Björn J:son Lind - så vackert att man storknar.

6

Din lilla hund

Eldkvarn

Nonchalant bakåtlutade också i upptempolåtar. Glömmer aldrig när jag såg Eldkvarn i Eskilstuna 1979 el 1980 och den här fantastiska låten kom som extranummer.

7

Now she sleeps in a box in the good soil of Denmark

David & The Citizens

Energiskt med smattrande gitarrer. En låt som fastnar direkt. Har egentligen inte hört så mycket mer av detta Malmö-band.

8

By the grace of God

Hellacopters

Alla Hellacopters skivor är bra, men det känns som om de blir bättre för varje skiva. Den här titellåten är fantastiskt bra rock'n'roll.

9

Surfin' in the bars

The Nomads

Jag har alltid haft ett mycket gott öga till The Nomads trots att de kommer från Solna. Sveriges klart bästa uttolkare av amerikansk garagerock. De kommer nära pastichen ibland men vad spelar det för roll? Det här är en perfekt lätt debil partylåt. Från LP:n Hardware.

10

Jag vill bli som far

KSMB

KSMB var dom enda som på allvar kunde utmana Ebba Grön om titeln Sveriges bästa punkband. Här en perfekt punkpärla som klockar in på 1 minut 19 sekunder. Från debutskivan "Aktion".

11

Hate to say I told you so

The Hives

Fantastisk lite småtafflig garage-stänkare som jag gillade direkt. Howlin' Pelle sjunger som en gud.

12

Hollowman

Entombed

Sveriges tyngsta band som blev betydligt bättre när de lämnade den renläriga dödsmetallen för mer allmän tung rock. Det här är ett bra exempel, jag älskar det tunga och mullriga men ändå krispiga gitarrsoundet. Från deras bästa skiva Wolverine Blues.

13

Visan om Bo

Pugh Rogefeldt

Från tredje skivan "Hollywood". Alla Pughs skivor är ojämna men när han får till det blir det fantastiskt! Den här märkliga låten är hur kul och bra som helst.

14

Mona Tumbas Slim Club

Ebba Grön

Detta är väl ändå den bästa av Ebbas tidiga singlar. "…medans spinkiga knegare käkar i en skitig fabrik - fy fan vad äckligt sjukt...". 

15

Somliga går med trasiga skor

Cornelis Vreeswijk

Skönt bakåtlutat sväng och frågan är väl om det har det gjorts en bättre sångtext i Sverige.

16

Sanningens silverflod

Dag Vag

Dag Vag var extremt coola, speciellt på deras första LP. Och öppningslåten var väl coolast av dem alla. 

17

Jag ska aldrig dö

Dr Zeke

Tät och energisk, en av den svenska punkens bästa låtar. Allsångskänsla.

18

Barn av vår tid

Nationalteatern

Tungt och svart epos över betongförorten. Och i samhället är det jävlar i mig klass mot klass - "...medan borgarasen flinar åt hur jobbardräggen svinar…"

19

Don't tread on me

The Nomads

 En favorit från mini-albumet "Temptation Pays Double".

20

Snutlåten

City Kent

Hämningslöst ös av Lunds finaste. Grymt gitarrspel av Baggy.

21

Malmö City

Garbochock

Tät låt med lika enkelt som briljant riff.

22

Ego

PF Commando

En låt som känns omöjlig att stoppa, mycket framåtlutad fart.

23

Havet ligger blankt

Reeperbahn

Det är den talade versen som är ballast tycker jag. Bra band, Reeperbahn.

24

Back in my dreams

Watermelon Men

Otroligt snygg låt med klara influenser från kaliforniska 60-talsgruppen Love

25

Did you give the world some love today, baby

Doris

Doris Svensson från Göteborg - en väldigt fin röst. Det här är titellåten från en mycket bra skiva från 1970 som var i princip bortglömd tills den började spelas på acid-jazz klubbar i England.  

26

Main Offender

The Hives

En bra sångare och ett effektivt riff räcker väldigt långt…

27

Doing the omoralisk schlagerfestival

Sillstryparn

Hur rolig som helst - proggen kunde alltså vara rolig! Och det svänger! Det lär vara Ulf Dageby som är Sillstryparn (Garotta di Anchovis på spanska) - ett "one-hit-wonder".

28

My favorite game

The Cardigans

Cardigans blir lite tuffare. Jag gillar.

29

Rainy days revisited

Hellacopters

Ännu en låt från min Hellacopters favoritskiva "By the grace of God". En ganska lugn sak för att vara Hellacopters med ett par himmelska gitarrsolon.

30

Den öde stranden

John Holm

Det blev ytterligare en gripande låt från "Sordin" som tredje John Holm låt. Kunde också ha valt "Din bäste vän" eller "Tidens piska" från andra respektive tredje skivan.

31

Michael (If you cannot row)

Isolation years

Elegant låt från Norrbotten.

32

Beväpna er

Ebba Grön

Min favorit från första LPn.

33

Golden age

Union Carbide Productions

En lite lugnare Union Carbide låt. Blev nästan en hit tror jag. Från tredje skivan som är den nästbästa efter debuten.

34

Daybreak

Ebba Forsberg

Bra låt som blev en aning känd genom att spelas till eftertexterna till filmen "Om jag vänder mig om". Mycket snygg låt, bra text. Från CD:n "True Love" som är väldigt bra, men hon sjunger med märkligt överdrivna sscchhhe-ljud som gör att det låter som om hon kommer från Holland.

35

Define me

Lars Halapi

Lysande gitarrspel som påminner en del om Dire Straits - fast bättre. Öppningsspåret från utmärkta CDn "When your TV makes you cry". Kunde också ha valt "This one's on me".

36

Hög standard

Peps Persson

Skånes reggaekung med sin bästa låt.

37

Dörrterror

KSMB

KSMBs kommentar till dörrknackande religioner. Också från första skivan "Aktion". Kunde också ha valt "En slemmig torsk" eller "Dagens ungdom".

38

Inside

Haystack

En vrålande helt oskolad röst över en rytmsektion som låter som en skenande buffelhjord. Sveriges bästa brutalo-trash!

39

The Passage

Log

Stämningsfull musik av Lunda-band. Heter numera Logh pga namntvist med amerikanskt band.

40

Come on

Consequences

Suverän sång av Jonas Heijkenskjöld! Bra nytt Stockholmsband.

41

Höst

Dan Hylander & Raj Montana Band

Snygg (amerikansk) västkustrock med mer socialrealism än man kan önska sig.

42

Det värsta av allt

Magnus Carlson

Sveriges svar på Morrissey (nåja) som man får ta till när det dröjer för länge mellan mästarens skivor.

43

Big nose

Parker

Bra energisk rock - blandning av Blondie och Ramones.

44

En student från Uppsala

Gudibrallan

Kul låt av Sveriges första punkband eller kanske snarare de svenska kungarna av Lo-Fi. "Runda brillor, långt hår,…aaaaahhh Vietnam"

45

Out of hand

Entombed

Heavy shit. "...Jesus Christ, Lord of Flies, in disguise…"

46

Ja vill inte ha

Problem

Bra melodiös pop från Malmö

47

Scientifically raw

Robert Johnson & Punchdrunks

Detta är gruppen som gör Sveriges coolaste instrumentalmusik.

48

Sakta vi gå genom stan

Monica Zetterlund

En Stockholmsklassiker.

49

Leaving

Sophie Zelmani

Behaglig låt. Fint gitarrkomp.

50

Desolation Avenue

The Leather Nun

Jodå, jag gillade Lädernunnan skarpt under andra halvan av 80-talet - tung musik med konstant ylande gitarrer, perfekt. Idag känns det lite daterat och Leather Nun's 90-tal är plågsamt dålig. Men den här favoriten får ändå vara med. Kanske det coolaste de gjorde ändå var 20 minuters live-versionen av Slow Death tillsammans med Genesis P-Orridge, Monte Cazazza och Freddie Wadling på bas? Riktig "Totenkopf rock'n'roll".