Rock'n'rollskrik

Tidernas 21 bästa rock´n´roll skrik

1. Gluecifer -
Efter mycket vånda är det till slut den här låtens magnifika startvrål som tar hem förstaplatsen. Skriket kickstartar låten perfekt. Den vore inte ens hälften så bra utan det. Det här vore det ideala soundtracket till att sprätta grus med en båge. Funkar väldigt bra som billåt också – hög volym anbefalles.  Men vad heter låten?
 
2. Iggy Pop – I got a right
Iggy Pop är min favoritskrikare och det här kattlika skriket i början är mitt favorit Iggy-skrik. Lysande. Från TV Eye Live 1977.

3. The Sonics – The witch
På 60-talet förstod man att det ska skrikas i bra rocklåtar. The Sonics sångare Gerrie Roslie tror jag skriker på varenda Sonics-låt. Hur bra som helst. Svårt att välja låt, men det får bli deras första singel på grund av de två avslutande skriken där det nästan låter som om han är rädd för häxan på riktigt. Från 1964.

4. Screamin´ Jay Hawkins – I put a spell on you
Den absoluta skrikklassikern, från 1954. Trots de fantastiska skriken tycker jag nog ändå bäst om de kvävda galna skratten. Det här tyckte jag lät som en typisk person som dör ung, så det var roligt att se honom spela nattportier i Jim Jarmusch film ”Mystery Train” i slutet av 80-talet.

5. Pink Floyd – Careful with that axe, Eugene
Ytterligare en klassiker – denna gång i genren psykedelia. Skriken när Eugene inte är försiktig med yxan är väl något slags primalskrik. Från Pink Floyds psykedeliska mästerverk ”Ummagumma” från 1969 (konsumentinformation: bara live-skivan av dubbelalbumet   är bra).

6. Flamin´ Sideburns – Testify
Många fina skrik i den här garagerockaren. Bra finskt band med briljant argentinsk sångare. Låter som ett modernt MC5.

7. Tad – Satan´s Chainsaw
Jag gillar verkligen den gravt överviktige sångaren Tad Doyles skrik, det låter nästan som om han skäller. Kanske bästa Seattle bandet från grunge-eran. Från albumet God´s Balls 1989.

8. The 13th Floor Elevators – You´re gonna miss me
Intensiv sånginsats av Roky Ericson, massor av fina skrik.

9.The Hellacopters – Bore me
Hellacopters visste exakt hur man skulle spela modern garagerock. Med andra ord skriks det ordentligt i var och varannan låt. Mycket svårt att välja låt. Den här från första skivan blev det till slut, dock ej för det första distade skriket som jag mest tycker är jobbigt.   

10. The Stooges – Down on the street.
Jag måste ändå ha med en till låt med min favoritskrikare Iggy Pop. Det här är öppningslåten från ”Fun house” som kom 1970, tidernas nästbästa album. Jag hade svårt att välja mellan den här och "New values". Det som till slut fällde avgörandet till ”Down on the Street´s” fördel var de snärtiga oj-vad-kallt-det-är-i-vattnet ropen. 

11. Union Carbide Productions – Teenage Bankman
En ganska skev och avig låt från deras fantastiska första skiva. Med fina långa skrik av Ebbot när låten vänder någonstans i mitten.

12. The Pogues – If I should fall from grace with God
En fin blandning av folkrock och punk med härliga folkrocks-skrik av ärkefyllot Shane MacGowan.

13. John Lennon – Cold turkey           
Riffet är fint, men Lennons abstinensskrik i slutet är låtens clou, eller hur? 

14. Einstürzende Neubauten – Seele brennt
Ett av Blixa Bargelds patenterade tandläkarborrskrik måste vara med också. Han skriker alldeles för sällan tyvärr. Här en ovanligt lugn Neubauten låt med mycket tystnad och en viskande Blixa.

15. The Sonics – Cinderella
Och ytterligare en Sonics låt med fina skrik får det bli också. Det här är min absoluta favoritlåt med Sonics.

16. Haystack – Black Sheep/Get Lost
Ett par desperata skrik i brutalo-trash skolan i den första delen av låten. Tremannabandet Haystack är numera insomnat och gitarristen/sångaren finns nu i Entombed.

17. The Castaways – Liar, liar           
På 60-talet skreks det även i relativt snälla låtar.
 
18. The Beatles – Can´t buy me love
Till och med Beatles skrek i sina tidiga låtar innan de ansåg sig vara för coola för sådant.

19. Radio Birdman – Descent into the maelstrom
Ett snärtigt fint startskrik gör att den här låten (just och jämnt) platsar.

20. Bob Marley – Crazy Baldheads           
Tarzan-joddlandet i början av låten är ganska kul tycker jag.

21. Deep Purple – Child in time
Hårdrockarnas powerballader var bättre förr. En förkortad version där inte allt skrikande av Ian ”Jesus” Gillan i den här låten kommer med. Men det här räcker bra.