Om CD runda

Om CDrunda.se

Webbsidan cdrunda.se har egentligen två syften. Dels är den ett resultat av alla cd-rundor jag, Johan och Micke genomfört de senaste 20 åren men sidan är även en teknisk experimentstudio för mig personligen där CMS-verktyget Joomla har varit en spännande utmaning som stöd för presentationen.

 

Om CD-rundorna

Det hela började egentligen när vi flyttade från Uppsala till Stockholm och använde lördagarna till att promenera omkring i city där vi bland annat besökte skivbutiker. Sen bildade vi alla familj och fick barn så blev mer och mer besvärligt att vika en hel Lördagsförmiddag/lunch till skivköpande så efter några år beslutade vi oss för att flytta rundan till fredagar istället. Vi samlas alltid kl 1615 vid Fridhemsplan och promenerar bort mot St Eriksplan för att avsluta rundan vid Odenplan. Där brukar vi vara strax efter kl 6. Sen har vi alltid avslutat med krogbesök. Det första riktiga stamstället var Tre Backar på Tegnérgatan. Tre Backar stängde för renovering sommaren 2004 men öppnades aldrig igen. Det innebar att vi tvingades hitta nya ställen att gå till som med tonvikt på bra ölsortiment. Några av de ställen vi varit på är Cliff Barns, Bells (fanns på Götgatan, numera annat namn) och Sveijk. De lite mer fasta ställena vi varit på är Akkurat och Half Way to the moon. Det senaste stället vi besökte var Sue Ellen som vi troligen kommer att besöka igen – riktigt bra.

För att komma tillbaka till hur webbsidan startades var att vi någonstans i mitten av 2000- talet avslutade rundan med att gå igenom topplistor, typ världens bästa låtar, album osv. I samband med att vi börjat göra listorna så hade mitt intresse för att bygga webbsidor vaknat så jag registrerade cdrunda.se under sommaren 2006 och började publicera de första listorna under hösten. Den nya cdrunda är nog den femte versionen. Numera är topplistorna en mindre del av siten, istället finns nu även allmänna musikartiklar och recensioner av alla skivbutiker vi besöker. Det senaste mastodontprojektet är Micke H's genomlysning av Gotic County. Jag undrar om det någonstans i världen finns en sådan omfattande analys av området.

Tyvärr är inte sidan helt komplett och ambitionsnivån har varierat. Just området topplistor är lite ojämn.

 

Om Webbplatsen

Som jag nämnde ovan så startade mitt intresse för att bygga hemsidor kring 2005-2006 och efter att ha börjat med att titta på Mambo (CMS-system) så fastnade jag sedan för Joomla som egentligen började som en kopia av Mambo men har sedan utvecklats till ett av världens största fria CMS-system.

Jag har bara extremt grundläggande kompetens kring Php, html, css och Javascript men fördelen med de här CMS-systemen är att man kan komma väldigt lågt utan att grotta ner sig alltför djupt i kodning.

Cdrunda har legat på alla större versionen av Joomla – 1.0, 1.5 och är nu migrerad till 2.5. Det är en 3.0 på gång, men den kommer jag nog avvakta med ett tag. Det lite speciella med denna release är att sidan numera är byggd i Responsive design.

Responsive Resign (RD)

RD är ett relativt nytt sätt att bygga webbsidor som kortfattat innebär att man bygger en sida som automatiskt anpassar sig till den skärm du använder (dator/tablets/smartphones). Det enklaste sättet att förstå hur det funkar är att ta tag i kanten på en browser-sida och sakta ”dra ihop” fönstret. Effekten blir då att text, bilder och moduler anpassas automatiskt till storleken på skärmen.

 

Vilka är de viktigaste funktionerna använder jag för cdrunda.se

Joomla core 2.5.6 – själva CMS-systemet såklart.

Stilmall från gavickpro – faktiskt det enda jag betalt för kopplat till cdrunda, det är den som hanterar Responsive Design

JCE editor – en texteditor för att hantera innehållet. Joomla har en editor i standardinstallationen men JCE har betydligt fler funktioner

K2 från Joomlaworks – är en förfining artikelhanteringen inom Joomla. Väldigt avancerad och egentligen helt onödig för cdrunda, men jag var tvungen att testa...

Allvideos” plugin och ”Tabs and slides” från Joomlaworks – obetalbar plugin för att visa videos på sidan.

 

Vilka problem kan man stöta på med Responsive Design

Problemen visar sig huvudsakligen i Smartphone-gränssnittet

Tabeller är svåra att få snygga i telefonen, det finns en del lösningar på nätet, men jag har inte vågat testa någon av dem.

Inbäddade videos ”får inte plats” i mobilgränssnittet. Men det ser ok ut om man drar igång filmen

Annars är det inte konstigare än att bygga en vanlig sida.

Revidering November 2013

Nu har det skett ytterligare en uppdatering av siten. CD-runda ligger numera på den senaste versionen av Joomla - 3.2 vilket förbättrat de responsiva egenskaperna något. Den huvudsakliga orsaken till uppgraderingen var att den förra innehöll en del skräpartiklar  i och med att jag i den förra migreringen utgick från en installation med väldigt mycket som var förkonfigurerat (tillägg, artiklar, menyer, suffixer osv). Det var bra  eftersom man då kom igång snabbt men var istället tvungen att ägna mycket tid i efterhand att fatta hur hela siten var upplagd. Exempelvis upptäckte jag för några veckor att det legat ute test-artiklar från grundinstallationen som jag helt enkelt missat. Denna gång utgick jag från en nästan ren installation och laddade endast upp de tillägg som jag behövde. 

Annars har den ungefär samma moduler som tidigare. En lite annorlunda modul på förstasidan (Animate on hover) som gör den lite mer bildmässig, En ny plugin som hanterar flikar och en som gör tabeller lite roligare. Däremot har jag inte migrerat kommentarerna. Migreringen har även inneburit att räkneverket för besök nollställts så antalet besök utgår från november 2013.