Skivbutiker i Stockholm

karta_rundanPå denna avdelning kommer vi att redovisa den totala guiden till Begagnade CD-köp i Stockholm. Vi har mer eller mindre varje månad under de senaste 20 åren promenerat mellan Fridhemsplan och Odenplan på jakt efter skivor. Vi kan konstatera att många butiker har kommit och gått under åren. Exempelvis har nästan alla butiker på Kungsholmen försvunnit, under 1990-talet fanns ca 4 butiker med begagnade skivor där 55-an var flaggskeppet. Däremot har antalet affärer på Odengatan och tvärgator till Odengatan ökat.

Man kan dra ett antal generella slutsatser kring butiker för begagande cd-skivor:

Prisnivån har varit ganska stabil de senaste 20 åren. Den enda stora skillnaden är priserna på de absolut senaste skivorna där man nu får betala 100-120 kr lite beroende på vilken skivbutik man väljer. Jag kan inte minnas att man tvingades betala över 100 för en nysläppt begagnad skiva på 90-talet.
CD-handlandet är en manlig företeelse. Det är mer undantag än regel att man ser kvinnor grävande i skivhögarna, och då oftast tillsammans med fokuserad pojkvän.
Utbud och kundunderlag har varit ganska konstant, det är egentligen bara på Skivbörsen som man upplever trängsel, i övriga butiker så kan man bläddra ganska ostört.
Skulle man bara ha en timme på sig för skivköp så rekommenderas att man fokuserar på St Eriskgatan, där finns de genomsittligt bästa butikerna. Är man ännu mer stressad och bara hinner med en butik så är Skivbörsen det bästa alternativet även om man kan tvingas lämna butiken väldigt frustrerad då man bara kan skumma på ytan i utbudet. Beat Goes On kan vara ett annat alternativ för snabbshopping då utbudet är betydligt mindre men där kvalitetsdensiteten är hög (antal bra skivor i relation till totalt antal skivor).


Cd-rundan inleds alltid vid Fridhemsplan, korsningen Flemmingatan – Sankt Eriksgatan och avslutas vi Odenplan. Rundan tar ca 2 timmar. Normalt hinner vi inte med mer än 6-7 butiker på den tiden så ex Runtrunt får oftast stryka på foten. 

Följande Butiker besöks: 

Diamond Records Atlasmuren 18 Stängd!
Beat Goes On Records S:t Eriksg. 67
Skivbörsen S:t Eriksg. 71
Record Hunter S:t Eriksg. 70
Atlas CD-börs S:t Eriksg. 78
Runtrunt Odeng. 90
Marquee Records Odeng. 86 Stängd!
Wasa Skivbörs Hälsingeg. 2
Cosmos Factory Upplandsg. 47
Stockholms Skivbörs Upplandsg. 47

 

Vi har i omtestet valt inte utvärdera Cosmos Factory och Stockholms skivbörs helt enkelt för att vi oftast inte hinner med de två butikerna och anser oss därför inte ha tillräckligt underlag för ett nytt betyg.
I det andra omtestet så har ytterligare en butik uteslutits - Marquee Records - då vi i slutet av rundan oftast är i tidsnöd och tvingas välja. En prioritering som inte känns alltför tung.