Bästa liveskiva Micke Å

Världens Bästa Liveskiva enligt Micke Å

Lex Ledin
Jag måste börja med att erkänna att jag har tillämpat Lex Ledin. Lex Ledin innebär att man har möjlighet att ändra i listan om man vid redovisningen utsätts för massiv kritik av kollegorna. Även om jag inte blev fullkomligt nedsablad så inser jag såhär i efterhand att Peter Framton Comes Alive inte har något att göra på en topp 25- livelista. Faktum är att skivan är fruktansvärd. Många av de skivor man gillade på 70 och 80-talet har faktiskt åldrats med värdighet. Om jag exempelvis tittar på min Livelista inser jag att exempelvis TV-eye känns bättre nu än när jag lyssnade på den under 70-talet. Peter Framton är tyvärr exemplet på motsatsen. Den har bara blivit sämre och sämre. Peter Framton fick ge plats för Simon & Garfunkel live 68. Jag gjorde även ytterligare två justeringar av listan, The Cure Show fick ge plats för Viva Roxy Music (hade helt glömt bort den) och 10CC fick ge plats för Ramones (lite av ett principiellt ställningstagande; Man kan inte värdera 10CC högre än Ramones - så är det bara.)
 

Kan någon nämna några bra liveskivor från 1990 eller 2000-talet?
Tänkte väl det. Ser man listan så är det 70-talet som dominerar, och det är inte så konstigt, det var ju då de flesta liveskivorna kom ut (tror jag i alla fall). Listan har även en hög nostalgifaktor, jag måste ändå erkänna att det inte är speciellt vanligt att jag lyssnar på liveskivorna med undantag av Live Rust och Made In Japan. Vi hade en intressant debatt under redovisningen: skall man prioritera ”artistisk kreativitet” (dvs att artisten flippar ur/trummisen lägger till några extra minuter på solot) eller att man har tagit med de viktigaste låtarna i katalogen? Vi kom fram till att den artistiska friheten bör väga tyngre än låtvalen, det är bland annat därför 10CC rök från min lista – köp greatest hits skivan istället. 

Liveskivan är död
Sammanfattningsvis kan man konstatera att livemusiken tillhör 70-talet. Jag vill nästan gå så långt att man nästa kan betrakta liveskivan som en tidsbegränsad genre på samma sätt som glitterpoppen, symfonirocken och discomusiken. Jag tror man också kan se när liveskivan dog, det var med releasen av Bruce Springsteen live 75-85: Den första riktiga massmediala mastodont livereleasen. Folk övernattade utanför butikerna för att få tag i de eftertraktade boxarna. Hypen var dock ganska kortvarig och nu känns den som en högst ordinär skiva. U2 och Depeche Mode är några av få grupper som släppt liveskivor som över huvud taget har kommenterats efter Bruce-skivan. Det är bara att inse faktum: Liveskivan är död.

Rank Artist Skiva Linear notes

1

 liverust

Neil Young
Live Rust

Om jag tvingades att göra mig av med alla mina Neil Young-skivor förutom en så skulle jag nog behålla denna. De 5 första låtarna kan direkt rippas till en best of -samling. Har även en mycket stark tolkning av Like a Hurricane. Publiken känns också väldigt närvarande

2

madeinjapan

Deep Purple
Made in Japan

Den första Liveskivan jag hörde. Är väl en av dom riktiga kalssikerna med den bästa bemanningen. Förutom The Mule är det perfekt. Har med alla live-attributen som gitarrsolon, trumsolon, publiken sjunger med osv.

3

 bobmlive

BobMarley&Wailers
Live

Jag ångrar fortfarnade att jag inte åkte upp till grönan när Marley spelade den kalssiska dagen då pubilkrekordet sattes. Helt obegripligt att jg inte har köpt denna skiva på CD. Jag har den på vinyl.

4

bowielive

David Bowie
Live

Svårt att välja mellan denna och Stage, men den här känns något jämnare

5


yessongs

Yes
Yessongs

Ett av mina första skivköp och jag måste nog säga att jag var lite chockad efter att ha lyssnat igenom den. Sammanfattar Yes på ett mycket bra sätt. Enda lilla plumpen (som jag inledningsvis tyckte var den bästa delen) är Rick Wakemans solo del. Den kan man vara utan. Lanserades som en trippelvinyl, vilket var väldigt mycket musik för pengarna. Omslaget är även det mycket snyggt.

6


tveye

Iggy Pop
TV-eye

Måste erkänna att jag inte gillade skivan speciellt mycket när jag köpte den på 70-talet, men den har växt och nu när jag lyssnar på den är det riktigt rå och bra den dålia inspelningen bra förbättrar helhetsintrycket

7


uriahheep

Uriah Heep
Live

Skulle jag gjort denna lista för 30 år sen hade nog Rock medley´t varit huvudorsken till topplaceringen. Nu är det det många bra låtar som UH faktiskt gjorde. Efter liveskivan hade dom faktiskt gjort sitt.

8

 gabriellive

Peter Gabriel
Live

Faktiskt bättre än bästa Genesis-liven. Sammanfattar det tidiga soloskivorna på ett mycket bra sätt. Bra att man faktisk erkänner att man gjort vissa pålägg i studion. 

9


elp

ELP
Welcome back my friends

En kvadrupel-skiva med många Låååånga stycken, exempelvis täcker Karn Evil 9 två vinylsidor. Som 44-åring tror jag nog inte att jag skulle stå ut med att lyssna på det live, men den är ok i små doser.

10

 stop-making-sense-713146

Talking Heads
Stop making Sense

Bör avlyssnas tillsammans med filmen. 

11

 focusrainb

Focus
At the Rainbow

Liveskivan har både Hokus pokus och Sylvia, bara det räcker

12


loutakeno

Lou Reed
Take no prisoners

Lou i "toppform" snackar mer skit än spelar låtar. Walk on the Wild Side mer än dubbelt så lång som studioversionen. Mycket snack men mycket charmigt.

13


bok

BÖC
On your feet or on your knees

Det var länge sen jag lyssnade på skivan, men på den tiden känndes den fantastisk. Bör nog köpa den på CD. Tufft omslag

14

stage

David Bowie
Stage

Näst bästa Bowie-liveskivan tappar lite på alltför långa instrumentaldelar

15

simon live

Simon & Garfunkel
Live From New York City 1967

Spelades in efter den tredje studioskivan, strax före det riktigt stora genombrottet. Mycket bra tolkningar av de tidiga låtarna och mycket närvaro.

16


genesislive

Genesis
Live

Mest för Music Box.

17


delicatepinkfloyd

Pink Floyd
Delicate sound of thunder

Egentlgen inte det "riktiga" PF, men klassikerna framförs på ett helt ok sätt

18


sprinsteenlive

Bruce Springsteen
Live

Måste väl ta med detta bidrag. Är faktisk bra även om jag inte kan säga att den ligger längsta upp på min "måste köpa på CD"-lista

19

viva

Roxy Music
Viva

En fantastisk bra skiva. Speciellt Pyamarama är kanon. Känns lite trist att dom inte kunde få till en dubbelvinyl med deras katalog. 

20


tubes

The Tubes
What do you want from live

Jag känner mig tvungen att ta med denna skiva. Mer musical a la rocky horror än en traditionell liveskiva. Don´t touch me there och White Punks on dope är höjdpunkterna

21

velvet

Velvet Underground
Live

Otroligt stökig och många klassiska tolkningar av VU´s låtar

22


neilunplugged

Neil Young
Unplugged

Visar att han forfarande kunde på 90-talet

23

zapparoxy

Zappa
Roxy and Elswhere

Valde mellan denna och Just another band in LA JABILA är lite lättare, men R&E mer heltäckande. Mycket jazz och funk med bland annat George Duke i bandet

24

 

Pugh
Ett steg till

Enda svenska. Faktum är att jag inte vet om någon annan svensk live- skiva. Den här fick kanske andra svenka band att tveka…

25


itsalive

Ramones
It´s Alive

28 låtar avrivna i ett furiost tempo. Jag skulle verkligen velat vara där i London nyårsafton 1977. Inte så mycket kallprat.